niedziela, 20 listopada 2011

Bakalie w czekoladzie


A może czekolada z bakaliami?... Dla wielbicieli czeskiej czekolady studenckiej :)

Składniki:
* ulubiona czekolada
* ulubione bakalie

Sposób wykonania w zasadzie sprowadza się do trzech czynności: rozpuszczenia czekolady, wsypania bakalii i schłodzenia. Ale skoro ma być przepis, to po kolei.

Czekoladę (wybrałam mleczną Wedla, dwie tabliczki po 100 g każda) rozpuścić w kąpieli wodnej - większy garnek z gotującą się wodą, a w nim mniejszy (lub miska) z czekoladą. Orzechy ziemne (niesolone, duża garść) można podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumienią i zaczną pachnieć (ja nie prażyłam). Wsypać do czekolady razem z kandyzowanym ananasem (1 opakowanie) i skórką pomarańczową (1 opakowanie, uwielbiam!). Ilość bakalii zależy od tego, czy chcę zrobić czekoladę z bakaliami (wtedy orzechy, rodzynki czy kandyzowane owoce pływają w masie czekoladowej), czy bakalie w czekoladzie (nie pływają, mają ją na sobie, masa jest kleista, ale sypka).

Masę wymieszać dokładnie i wyłożyć na papier do pieczenia, uformować prostokąt, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu pokroić w kwadraty.

Pieczarkowa



Składniki:
* 6 dużych pieczarek (ok. 20 dag)
* 2 duże ziemniaki
* 1 marchewka
* kawałek selera
* 1 mały por lub cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2-3 szklanki bulionu
* łyżka oleju
* śmietana
* natka pietruszki
* sól, pieprz

Pieczarki i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę. Pora w półplasterki. Seler i marchew zetrzeć na jarzynowej tarce. Na łyżce oleju podsmażyć pora. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pieczarki, posolić, przesmażyć. Wrzucić starty seler i marchewkę. Gdy warzywa się lekko zmiękną, dodać ziemniaki i wlać bulion. Gotować do miękkości jarzyn, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.