sobota, 31 lipca 2010

Muffiny jagodowe







Składniki:

suche:
* 2 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyzeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* cukier waniliowy

mokre:
* 1 szklanka mleka
* 2 jaja
* 1/3 szklanki oleju

oraz
* oczywiście jagody

W jednej misce wymieszać suche, w drugiej mokre, połączyć, mieszać aż będzie jednolita masa, dodać jagody, delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do muffinek (do wysokości 3/4), piec w temp. 200 st. C przez 25 minut. To najlepszy przepis na muffinki, jaki dotąd testowałam. Są idealne - wyrastają jak trzeba, nie są zbyt suche ani zbyt wilgotne. Polecam!
Przepis pochodzi stąd.

Koktajl jagodowy z lodami śmietankowymi


To wzbogacona wersja koktajlu, który zwykle robię wyłącznie z jogurtu/kefiru i owoców. Bogatsza o... lody.
Składniki:
* jogurt naturalny
* lody śmietankowe
* jagody
* ew. cukier

Wymienione składniki zmiksować w dowolnych proporcjach (moje to: 1 szklanka jogurtu, 3 gałki lodów, garść jagód). Udekorować owocami.