sobota, 21 lutego 2009

Czekoladowiec


To moja propozycja na Czekoladowy Weekend. Bardzo proste ciasto "jednogarnkowe". Ma mocno czekoladowy smak. Uwaga, może uzależnić :-)

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
7 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy

Zaczynamy od wybrania rondla lub garnka, w którym powstanie ciasto. Topimy w nim masło, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż się roztopi (na malutkim ogniu). Wsypujemy posiekaną w wiórki czekoladę (użyłam 70-proc.), mieszamy aż się roztopi, dodajemy posiekane orzechy/migdały (ja dodałam włoskie) i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa czekoladowa jest już chłodna, dodajemy: po jednym żółtku (mieszamy), potem po łyżce mąki i proszek do pieczenia, na koniec pianę z ubitych białek. Wlewamy do formy (użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) i pieczemy w 175 st. C przez godzinę. Można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Można zrezygnować z orzechów, przekroić w poprzek i przełożyć morelową konfiturą lub śliwkowymi powidłami. Będzie pysznie.
Przepis wyszperany na vareni.cz.