Ciasto z owocami, którego przygotowanie trwa 10 minut. Zawsze się udaje. Puchate i słodkie. W sezone na truskawki piekę jedno za drugim, przez resztę roku czekam, kiedy będę mogła je zrobić. Oczywiście truskawki można zastąpić innymi owocami. Ale po co? :)
Składniki:
* 6 jaj
* 1,5 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* truskawki
* cukier puder
Włączyć piekarnik (160 st. C, jeśli słabszy - 180 st. C). Robotem ubić jajka z cukrem, potem dodać mąkę z proszkiem i olej. W miedzyczasie umyć truskawki, pozbawić je szypułek, większe przekroić na pół. Masę wylać do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy. Jest dosyć gęsta, więc można pomóc sobie łopatką. Podczas pieczenia ciasto zwiększy objętość dwukrotnie. Na wierzch ułożyć truskawki (można je lekko powciskać, nie opadną). Piec ok. 45 minut, aż ciasto będzie złote. Posypać cukrem pudrem.
Tak, to jest jedno z tych najlepszych ciast! Pyszne, puchate i szybkie :). Mniam!
OdpowiedzUsuńTo prawda jest bardzo smaczne i szybkie
UsuńPyszności! Baardzo lubię takie proste w przygotowaniu i pyszne ciasta :) Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, przepis świetny i zajmuje tak mało czasu. Yummy:D
OdpowiedzUsuńBardzo dobre,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwypróbowałam niedawno (dodałam rozmrożonych truskawek) i było pyszne ! i tu jeszcze trzeba dodać że było to właściwie pierwsze w pełni samodzielnie wykonane przeze mnie ciasto :) a wyszło super, wyrośnięte, pachnące :). Pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńŚwietne szybkie ciasto, dodałam brzoskwinie z puszki polałam czekolada. rewelacja
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie pieczenia. Jednak w tej temperaturze po 45 min. ciasto było surowe. Piekę już 1h i 20 minut i dopiero zaczyna nabierać kolorów. Jka to możliwe, że Wam wychodziło ?
OdpowiedzUsuńTotalnie sie z Toba zgadzam, pieke juz ponad godzine i ciasto w srodku jest jeszcze miekkie... jak sprawdzilam po 45 minutach ciato bylo super surowe. tez sie dziwilam ze innym wyszlo. moze to kwestia wiekszej blaszki?
UsuńMoze wlozyliscie ciasto do nienagrzanego piekarnika?
UsuńMoje wyszlo super ,tyle ze dodałam nieco mniej maki,tak 2,5 szklanki.
moje tez siedzi w piekarniku strasznie dlugo... dziwilam sie bo na ogol pieke ciasta w 180, no ale sprobowalam i przy brzegach po 1.5 godz gotowe, a srodek surowy....
OdpowiedzUsuńPrzecież napisane jest w 180 stopniach. czytać ze zrozumieniem proszę.
UsuńMniaam! Szybciutko, prosto i przede wszystkim przepysznie!!! Polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość formy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńhmm.. u mnie też już dochodzi do 1,5 i nadal nie doszło..
OdpowiedzUsuńJa też się skusiłam i po godzinie środek dalej surowy.
OdpowiedzUsuńBędzie zakalec?
Ciasto mmm.. PYCHOTA!! Dziś je upiekłam i wyszło SUPER, ale rzeczywiście czas pieczenia troszkę wydłużyłam tzn. ciasto piekło się nieco ponad godzinkę,i znikło również w ciągu godziny hehe :D Dzisiaj zrobię je znowu ale tym razem w większej ilości hihi :D Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńUpiekłam i potwierdzam super szybkie wykonaniu i smaczne!!!Zresztą napisałam o tym u siebie
OdpowiedzUsuńhttp://alicja11.blogspot.com/
a jaka ma być forma do pieczenia - duża prostokątna czy tortownica? Z góry dziękuję za odpowiedź...
OdpowiedzUsuńBo to ciasto należy piec w wyższej temperaturze tzn. 180 st C
OdpowiedzUsuńNajlepsza forma to tortownica :)
OdpowiedzUsuńja będe dzisiaj piekła na pewno od razu je spróbuję :)
UsuńNajlepsza jest większa blaszka
UsuńJak to możliwe, że je tak długo pieczecie? Może za krótko nagrzewacie piekarniki, ja dobrze rozgrzałam, ustawiłam zegar na 45 minut, ale po 30 sprawdziłam, że jest ok i go wyłączyłam, ale na wszelki wypadek zostawiłam jeszcze go 20 minut w środku, żeby "doszedł" do siebie. Wyszedł super ;) Swietny przepis.
OdpowiedzUsuńMoje ciasto siedzi w piekarniku już ponad godzinę i środek nadal surowy... :( Podejrzewam, że należy użyć dużej formy - jak nie będzie wysokie to się pewnie upiecze...
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w przepisie brak wymiarów formy do pieczenia...
Cóż... dziś obejdę się smakiem...
ciasto super naprawdę bardzo łatwe i tanie
OdpowiedzUsuńpieczenie takiego ciasta rózni się od piekarnika gazowy czy elektryczny
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! :) Piekłam je przez 60 minut w formie okrągłej o średnicy 27 cm, w piekarniku gazowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, A.
Ja właśnie upiekłam, wyszło rewelacyjnie pyszne,ale piekłam w temp.180 stopni w termoobiegu 45min.polecam - bardzo łatwe do zrobienia.
OdpowiedzUsuńpyszne pyszne pyszne
OdpowiedzUsuńPiekłam 45 min w 180 stopniach i wyszło super. Tylko cukru za dużo jak dla mnie. Piekłam w dużej blaszce 35/25 i jest dość wysokie. Przepis super polecam
OdpowiedzUsuń:) Wszystko okey, tyle, ze przepisy tworzy się raczej dla laikow, a nie każdy musi wiedzieć, że ubić jajka z cukrem znaczy najpierw białka na sztywno, potem cukier, a potem żółtka. Polecam troszkę poprawić przepis, bo wiele osób robiacych cos po raz pierwszy może zostać zmylonych :)
OdpowiedzUsuńNajpierw kilka słów odnośnie komentarzu powyżej...nie trzeba zmieniać nic w przepisie , bo jasno określone jest ,że jajka z cukrem należy ubić robotem więc wszystko razem miksujemy po prostu więc nic precyzować nie trzeba :) zrobiłam to pyszne ciasto i wyszło naprawdę super, puszyste, odpowiednio słodkie i z wyglądu tak samo apetyczne jak na ilustracji :) naprawdę POLECAM , bardzo szybko się to robi a radości z jedzenia nie ma końca ;):)
OdpowiedzUsuńale brednie z tym pieczeniem , 50 min to max , temperatura pieczenia podana w tym przepisie jest odpowiednia , jednak trzeba czytać ze zrozumieniem i piekarnik musi być nagrzany
OdpowiedzUsuńRównież polecam przepis,co do łączenia składników to ja akurat nie oddzielałam białek od żółtek wszystko razem miksowałam i wszystko wyszło super:), ciasto piekłam w dużej blaszce i tak jak pisało w przepisie.
OdpowiedzUsuńOKROPNE!!! CIASTO TAK GĘSTE, ŻE NIE IDZIE ROZŁOŻYĆ NA BLASZE. PIEKŁAM 1,5H I WYSZEDŁ ZAKALEC. MOJE NAJGORSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńNie umiesz to nie bierz sie za pieczenie a nie piszesz ze nie polecasz. absurd
UsuńTo jakaś bzdura, masz dwie lewe ręce. Piekę cały czas, z różnymi owocami. Najlepsze jest z truskawkami ale i ze śliwkami i z wiśniami super....
UsuńPani podająca przepis wyraznie napisała, że ciasto będzie gęste! trzeba dokładnie czytać. To się nazywa CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM
Usuńja upiekalam i mi wyszlo, bylo tak pyszne ze na drugi dzien juz go zabraklo:-)
OdpowiedzUsuńMoje właśnie się piecze i bardzo urosło wygląda przepysznie ;) już nie moge się doczekac kiedy będę mogła spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPlacu pyszny. Palce lizać...
OdpowiedzUsuńJa właśnie włożyłam do piekarnika...i czekam:(
OdpowiedzUsuńa ja idę po produkty i zaczynam działać :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam te ciasto , no i wyszło:)ja piekłam w prodziżu ok godz bo dałam dużo truskawek i bałam się , że będzie zakalec ale wyszło ok. Także przepis polecam
OdpowiedzUsuń50 minut piekłam w temperaturze 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem,wyszło idealne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis.:)
W wiśniami również wychodzi pyszne,bardziej mokre.
OdpowiedzUsuńJestem w szoku że się udało bo:
OdpowiedzUsuń-Jajka ubite w blenderze bo miksera brak
-cukier biały się skończył więc brązowy użyto
-za dużo proszku tak jakoś się sypneło mąki z reszta też
-agrest zamiast truskawek
40min 180C i elektryczny piekarnik:)a ciasto 3-krotnie zwiększyło objętość!
Jaki z tego moral???Ze jak ktos ma reke do pieczenia to mu zawsze wyjdzie...chyba twojego przepisu tez sproboja ;)
Usuńuwielbiam ciasta ale nigdy jakoś mi nie wychodziły z tym jednak nie miałam kłopotu.Chciałabym podkreślić,ze jest pyszne i proste do zrobienia.Dziękuje za ten przepis już kilka razy robiłam i zawsze się udaje>pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo fajne, szukałam właśnie takiego prostego przepisu, jednak 45 min. dla kuchenki gazowej to stanowczo za mało, piecze się już 1,5h i środek jest cały czas surowy,pewnie spód będzie spalony no ale przecież surowego nie zjem :P
OdpowiedzUsuńZupelnie sie Toba zgadzam w 100%, ja mam gazowy piekarnik i ciasto bylo surowe po 45 minutach.
UsuńWłaśnie upiekłam :):) Poprostu palce lizać:):):) Polecam szybkie do zrobienia i rewelacyjnie smakuje:):)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, przepis prosty a ciasto bardzo smaczne. Zdradze moze tylko jakie wprowadzilam ulepszenia bo po nich wygladalo pieknie a zjedzone zostalo przez rodzinke tego samego dnia ( cala wielka blacha). Poniewaz akurat gotowalam niunkom budyn przed polozeniem truskawek nanioslam na ciasto ciapki budyniu. Potem truskawki, pianka z bialek ( akurat zostaly po robieniu budyniu) i na koniec kruszonka. Ta akurat robie w wiekszych ilosciach i zamrazam wiec gdy cos pieke mam gotowa;)
OdpowiedzUsuńCo sie tych temp to w moim elektrycznym pieklam w 180 a po 20 min zmniejszylam na 170. W gazowym pieklabym odpoeiednio w 200 i 190. Temperatura jest wazniejsza niz czas. U mnie ciasto wyroslo jak chleb az sie obawialam czy nie wyskoczy z duzej blachy:) pozdrawiam
pyszne ,moj maz jest mistrzem w jego robieniu, poleecam:)
OdpowiedzUsuńCiasto szybciutko się przygotowuje.Oprócz owoców ( ja dałam truskawki i brzoskwinie ) kapnęłam gdzieniegdzie dżemem truskawkowym. Palce lizać! Piekłam w 160 st. i wyrosło idealnie :-) Dziękuję za tak łatwy, prosty, szybki przepis. Do tego ciasto naprawdę smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMiałam spory zapas świeżych truskawek i przypadkowo natrafiłam na ten przepis (szukałam prostego ciasta ;)) i zrobiłam wszystko jak w opisie (z wyj. temp - dałam 180 st i zamiast cukru pudru posypałam wcześniej kruszonką). Ciasto wyszło przepyszne. Trochę jak na mój gust za słodkie, ale to przez kruszonkę :) Super. Polecam.
OdpowiedzUsuńPiekłam około godziny bo było miejscami blade. Wyłączyłam bo patyczek którym nakłuwałam był już suchy. Smak sprawdzę. Ale w wykonaniu faktycznie rewelacyjnie proste. Dziękuję za przepis. Jeśli będzie smaczne wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Nie lubię za długo ślęczeć w kuchni. Ewka
OdpowiedzUsuńWłaśnie spróbowałam mojego ciasta piekłam według przepisu urosło pięknie ale w środku jakieś takie suche :(
OdpowiedzUsuńWlasnie pieke :) Zobaczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńAnia
Wlasnie skosztowalam kawalek tego ciasta, troche suche wyszlo, poniewaz musialam czekac 1h 15min, zeby srodek sie dopiekl i na bokach zaczelo sie przypalac. Uzywalam piecyka gazowego wczesniej nagrzanego i nastawionego na 170 stopni, ktore pozniej zwiekszylam do 180. Jak bede nastepnym razem robila uzyje blaszki kwadratowej, bo przy okraglej poszlo w gore, ale sie nie chcialo dopiec. Dzieki za przepis! Karolina
OdpowiedzUsuńWszystko super wyszło, tak jak w przepisie... Ale niestety truskawki pozostały na wierzchu, wewnątrz jest samo ciasto, nie tak jak na powyższym zdjęciu...
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wetknę je głebiej, a nie tylko ułożę na powierzchni ciasta... Sądziłam, iż 'zapadnę się' podczas pieczenia, gdy cisto będzie rosnąć...
Szkoda... Ale i tak jest dobre! :)
Temperatura i czas pieczenia jest podana do piekarnika z termo obiegiem czy do normalnego.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze, odpowiadając na pytania:
OdpowiedzUsuń* truskawki nie spadną na spód, ciasto jest na tyle ciężkie, że je utrzyma, jeśli chcemy mieć owoce nie tylko na wierzchu, można je powtykać głębiej
* piekę je w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu, grzałki góra-dół, taka temperatura i czas pieczenia w moim piekarniku zupełnie wystarczają, ważne, żeby ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, natomiast warto zawsze sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest kleiste (surowe) i potrzymać je chwilę dłużej, powinno mieć na wierzchu rumianą skórkę
* surowe ciasto jest gęste i kleiste, ale nie powinno sprawiać problemu z wyłożeniem na blaszkę, można posłużyć się łopatką, żeby je równo rozsmarować
* nie trzeba osobno ubijać piany z białek, prostota tego przepisu polega właśnie na tym, że jajka wbijamy całe, dodajemy pozostałe produkty i ucieramy na gładką masę
* owoce inne niż truskawki sprawdzają się znakomicie, polecam szczególnie te bardziej soczyste, dla mnie najlepsze jednak pozostają truskawki.. :)
* ciasto jest słodkie, jeśli ktoś nie przepada, można zmniejszyć ilość cukru
* kształt formy dowolny - ja piekę je w okrągłej formie, tortownicy albo na blasze, to nie ma znaczenia, ciasto mocno rośnie, wystarczy, jak na dnie formy będzie ok. 3-4 centymetrowa warstwa, może być więcej, wtedy będzie wyższe
Pozdrawiam i czekam na tegoroczne truskawki!
Wlasnie upieklam,wyszlo super:)Zmniejszylam proporcje o 1 jajo,szklanke maki i pol szklanki cukru.Moj chlopak palaszuje je az mu sie uszy trzesom:))Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam ,właśnie upiekłam ;) wyszło mega pyszne ;) już prawie całe zjedzone ;)POLECAM ;)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy w życiu piekłam dziś ciasto - właśnie Twoje..i WYSZŁO SUPER! :) Temperatura odpowiednia dla piekarnika elektrycznego - po 45 minutach gotowe do jedzenia. Po prostu bomba! :)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam i wyszło rewelacyjne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Piekłam na dużej blaszce i bardzo wysokie wyrosło! Pycha
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, prosty przepis, taki na szybko. Ciasto pyszne. Dałam 1 szklankę cukru i 5 jajek bo więcej nie miałam :).
OdpowiedzUsuńPiekłam 50 min w 190 st C, mam gazowy piekarnik, zawsze muszę piec w wyższej temperaturze i chwilkę dłużej.
wyszła mi okropna breja z ciasta. przy okazji spaliłam mixer przy miksowaniu tej kleistej masy.... Zobaczymy co z tego wyjdzie ale juz wiecej nie zrobie tego ciasta. Za dużo ofiar.
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto!!!Piekłam w dużej formie w tem 180 stopni 50 minut i 10 jeszcze leżakowało w piekarniku i udało się wyśmienite!!! a i włożyłam do dobrze nagrzanego piekarnika.Piekarnik elektryczny.
OdpowiedzUsuńwlaśnie dzis szukalam takiego przepisu -szybko tanio i pewnie - zrobiłam i ...pychotka :)
OdpowiedzUsuńpolecam ciasto z tego przepisu !
Pyszne ciasto ;) Genialnie wyszło :)
OdpowiedzUsuńmłasnie pieke zobacze jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńNie polecam przepisu,ciasto pieklam w 180 stopniach 50min z termoobiegiem.Po wyjeciu w środku surowe,tylko brzegi dobre a gdy włozylam jeszcze na pół godz.to
OdpowiedzUsuńznowu jest za suche:(
idealne ciasto, mega proste w przygotowaniu, a ten smak..... XD niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło takie sobie, bo: siedziało w piekarniku elektrycznym 1,5 h (i to po włączeniu termoobiegu i podwyższeniu temperatury do 175 stopni). W efekcie trochę za bardzo wyschło. Być może trzeba albo zmniejszyć ilość składników, albo użyć większej blachy. Ja użyłam formy okrągłej 26 cm i ciasto wyrosło bardzo - nawet za bardzo, bo truskawki były tylko na wierzchu, mimo że je mocno wpychałam w ciasto.
OdpowiedzUsuńI zmniejszyłam ilość cukru do 1 szklanki - i tak było słodkie, ale to kwestia preferencji oczywiście.
W przepisie brakuje też szczypty soli - dzięki której ciasto nie jest tak mdłe...
Podsumowując: są zdecydowanie lepsze przepisy na ciasto z truskawkami niż ten powyższy.
To może podasz?
Usuńrobie juz kolejny raz wykorzystujac zamrozone truskawki zeszloroczne.Swietne na zachciewaajke!Szybkie i pyszne.Wszyscy w domu sie ciesza!Dzis zrobilam je w przerwie miedzy Barwami a Emką:))
OdpowiedzUsuńMoje też świetnie wyszło nic dodać nic ująć .A jak komuś nie wyjdzie to po prostu nie nadaje się do pieczenia ciast.Już łatwiejszego nie ma chyba.Pycha polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto, palce lizać. Robie ja zawsze swojej rodzinie,są w niebo wzięci.Zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńIle truskawek dajecie do tego ciasta?
Własnie zamierzam je zrobić.
Zamiast cukru pudru dodałam kruszonkę Piekłam 45 min. w tem. 180 C Placek wyszedł super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMoje upiekło się w 40 minut,ale jest suche i twarde.Nie wiem co żle zrobiłam.
OdpowiedzUsuńciacho pyszne , szybko się robi :) a dodam że jestem początkująca w robieniu ciast :)
OdpowiedzUsuńkocham to ciasto najbardziej lubię to ciasto ze wszystkich innych truskawkowych hmm... jakby je nazwać no może... rewelacja na piątkę z plusem albo i na szóstkę pozdrawiam tych, którym smakowało i tym, którzy je zrobią naprawdę polecam i życzę: SMACZNEGO ! :-D
OdpowiedzUsuńczekam niecierpliwie czy mi wyjdzie ale tyle wspaniałych opinii że chyba będzie OK pa aniusia z TCZEWA
OdpowiedzUsuńciasto mi nie smakuje, wyszlo twarde a truskawki byly na samej gorze. po 45 minutach ciasto bylo nadal surowe, pieklam ponad godzine a potem wyrzucilam do kosza znaczna czesc ciasta. szkoda wielka. nie bede juz tego przepisu probowala. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze też takie wyszło,proszę spróbować na większej blasze.
UsuńJa tak zrobiłam i teraz wychodzi za każdym razem. Pozdrawiam
CIASTO PYSZNE!!!!!
OdpowiedzUsuńCiacho wyszło super, w piekarniku siedziało dokładnie 45 minut w temp. 180 C. Ja dałam 5 jaj i 2 -3 łyżki mleka. Na wierzchu pod koniec pieczenia posypałam płatkami z migdałów. Ładnie wygląda i świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńCiasto mniam mniam, super.
OdpowiedzUsuńMonika
Pyszne i bardzo proste - dla mnie największą zaletą jest niewielka liczba składników. Wychodzi spora blacha! U mnie w piekarniku z termoobiegiem na programie do pieczenia ciast wyszło w 160 stopniach około 50-55 minut. Zwykle piekę wszystko krócej niż w przepisie, ale tym razem po 40-45 minutach ciasto było jeszcze całkiem mokre w środku. Niezależnie od czasu wyszło super, miekkie i wcale nie za suche.
OdpowiedzUsuńDziekuję za zamieszczenie tego przepisu :) myślę, że to ciasto trafi na stałe do naszego menu ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuńmoje akurat w piekarniku ale synuś już nie może się doczekać, bo duzo pomagał, aż robot się zbuntował od gęstego ciasta, ale mam nadzieję że się uda bo w innym wypadku zapał dziecka do pomocy minie.Wiktorek informuje że ciasto gotowe :)
OdpowiedzUsuńRobie to ciasto już 6 raz odkąd znalazłam ten przepis. Najbardziej smakuje mi z malinami. Moja rada dla tych którym wychodzi zakalec-rozłóżcie ciasto na większej blasze.
OdpowiedzUsuńNie umiem piec, to jest jedno z dwóch ciast które mi wychodzi :)
Uwielbiam to ciasto! Jest boskie :) I mi laikowi kulinarnemu wychodzi :)
OdpowiedzUsuńale mam pytanie, czy próbował ktoś je zrobić np. z jabłkami?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZrobiłam. pyszne. bardzo dużo wyrosło. Świetne tylko że Teraz dodam truskawki również na spodzie ;)
OdpowiedzUsuńdzisiaj piekłam to ciasto wyszło wspaniałe praktycznie już zjedzone piekłam w blaszce podłużnej dużej w piekarniku elektrycznym na 175c bez termoobiegu 45 minut
OdpowiedzUsuńCiasto dzis zrobiłam, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto dzisiaj zrobiłam, po 45 minutach w środku było pływające :( więc piekłam dalej i wciąż to samo, aż wyciągnęłam je chyba po półtora godziny jak nie lepiej wściekła i zła !! :( PORAŻKA !
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę ciasto i zobaczymy co wyjdzie napewno nie wyszlo mi az tak bardzo gęste jak niektórzy piszą spokojnie łyżką rozłożyłam na blaszce wydawało mi się że mało go na dużą blachę ale mówicie że mocno rośnie więc zobaczymy czekam na efekty mam nadzieję że się uda bo to na mężowe urodzinki ;)))
OdpowiedzUsuńno i upieczony po 50 minutach wygląda bosko mam nadzieje ze taki zostanie urósł w sam raz truskawki zrobiły ładny rysunek leciutko sie zarumienił nie wygląda na zakalec sprawdzalam wykałaczką ;)
OdpowiedzUsuńJutro okaże się czy tak samo pyszny :)
Ja również dzisiaj z samego rana upiekłam ciasteczko, które wygląda pysznie i mam nadzieję, że również pysznie smakuje. Już nie mogę się doczekać jak wystygnie:) Nie rozumię dlaczego poniektórym osobą prezepis nie pasuje i mają do niego zastrzeżenia. Ja jestem laikiem w pieczeni cias, a to wyszło mi idealnie. Mój czas pieczenia to również 45 min po uprzednim nagrzaniu piekarnika do 160`. mniam :)
OdpowiedzUsuńsurowe surowe i surowe piekę już godzina 10 i surowe pomocy co ja robile zle
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od piekarnika. Mój jest dość mocny, wystarczy 160 st. C, ale jeśli jest słabszy, radzę podnieść temperaturę do 180 st. C i piec je trochę dłużej. Piekłam je także w prodiżu, temperatury nie podam, ale potrzebowało ponad godzinę. Ciasto powinno mieć złoty kolor i być suche w środku (sprawdzam patyczkiem).
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości brytwanke .?
OdpowiedzUsuńU mnie ładnie wyrosło ale jest w środku surowe piekarnik był nagrzany i tak się nie dopiekło drugi raz włożyłam do piekarnika.
OdpowiedzUsuńZobaczymy!
Ciasto wyszło twarde ale dobre. Myślę, że za dużo mąki jest w recepturze. Dużo zależy od piekarnika jeśli ktoś ma super piekarnik elektryczny że może ustawić sobie temperaturę to wyjdzie mu super ciacho, jeśli ktoś ma gazowy i z roku 1970 to niestety wychodzi jak wychodzi.
OdpowiedzUsuńPyszności :) Aż miło patrzeć i aż chce mi się teraz truskawek :)
OdpowiedzUsuńA jaka wielkosc blachy uzyc na to ciasto?
OdpowiedzUsuńzrobilam i wlasnie jem, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne z tym,że dałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szkl. cukru w połączeniu z truskawkami oraz 6 kropel aromatu waniliowego😌 ważne aby ubić białka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, smacznego!😀
Wyszlo idealnie :) Dziekuje za przepis. A jakie bylyby proporcje na duza blache?
OdpowiedzUsuńWypróbowalam ten przepis bo chciałam zaspokoić zachciankę męża i powiem wam że ciasto wyśmienite, choć nigdy nie ufam przepisom z internetu to ten mnie naprawdę urzekł. Ciasto �� w smaku super ja dałam tylko 1 szklankę cukru i śliwki zamiast truskawek. Piekarnik elektryczny 175° 50 min.
OdpowiedzUsuń