Najprostsza, ekspresowa wersja jabłecznika, który zawsze się udaje.
Składniki:
6 jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
rodzynki, cynamon
Jabłka (średniej wielkości) umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wsypać rodzynki, zasypać cukrem i odstawić na godzinę, aż jabłka puszczą sok. Do jabłek wbić jaja, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamon, wymieszać. Przełożyć do formy, piec 40 minut w 175 st. C.
Przepis mojej mamy
Przepis mojej mamy
właśnie wczoraj dodałam bardzo podobne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne, prawda?
pozdr.
cudne!
OdpowiedzUsuń:-)
Rzeczywiście do jabłek można dodać jeszcze rodzynki, orzechy... Będzie jak keks tylko że wilgotny. To ciasto przypomina skubańca.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam to ciasto ,to taka próba przedświateczna była i muszę przyznać że wyszło naprawdę smaczne, moja rodzinka się nim teraz zajada :)
OdpowiedzUsuńPoczątkująca kucharka:)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zrezygnowac z cynamonu i kolor ciemny bedzie zachowany?????
swietne!Dodalam orzechy wloskie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :)
OdpowiedzUsuńJa bez orzechów piekłam, ale z żurawiną :)