poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zapiekane jaja z cebulą i chorizo



Składniki:
* 1 czerwona cebula
* 4 jaja
* kawałek chorizo (można zastąpić boczkiem)
* 4 kromki chleba
* sól, pieprz
* masło

Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić chorizo, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. W tym czasie odkroić skórkę z chleba, przykryć kromki folią spożywczą i rozwałkowac. Foremki wysmarować masłem, wyłożyć chlebem jak ciastem. Na dnie ułożyć farsz z cebuli i chorizo, na to ostrożnie wbić jaja. Posolić i popieprzyć. Zapiekać w piekarniku w 180 st.C aż białko się zetnie.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Francuska zupa cebulowa






Składniki:
* 1 kilogram cebuli
* 2 łyżki masła
* 2 ząbki czosnku
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* 1 szklanka białego, wytrawnego wina
* sól, pieprz, gałązka świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego), łyżeczka cukru
* kilka kromek pszennego chleba
* 10 dag sera cheddar

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać w garnku, w którym będziemy gotować zupę, wrzucić cebulę, przesmażyć kilka minut. Wlać bulion, wino, dodać czosnek, cukier, sól, pieprz i tymianek. Gotować aż cebula będzie miękka. W tym czasie przygotować serowe grzanki. Pokroić chleb w kostkę (1-2 cm), rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić, popieprzyć i posypać startym na tarce serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, od czasu do czasu mieszając, aż będą złote.
Zupę podawać z grzankami.