wtorek, 14 kwietnia 2009

Skubaniec


To ciasto występuje też pod nazwą pleśniak. Jednak w mojej rodzinie od zawsze nazywane jest skubańcem, bo... to ciasto skubane. Najlepsze z kwaśnymi owocami jak śliwki lub rabarbar.

Składniki:
3,5 szklanki mąki
6 jaj
2 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
śliwki lub rabarbar (mogą być mrożone)
kakao

Mąkę zmieszać z proszkiem i pół szklanki cukru. Dodać żółtka i magarynę. Posiekać tłuszcz, wyrobić ciasto, podzielić na 3 części. Jedną z nich poskubać na blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) tak, by pokrywało spód. Drugą część wymieszać z kakao i również skubać na poprzednią warstwę. Ułożyć owoce. Do białek dodać 1,5 szklanki cukru, ubić na sztywno i wylać na owoce. Na to poskubać trzecią część ciasta. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 1 godz.

Przepis mamy, wykonanie taty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz