niedziela, 7 czerwca 2009

Ciasto z truskawkami



Ciasto z owocami, którego przygotowanie trwa 10 minut. Zawsze się udaje. Puchate i słodkie. W sezone na truskawki piekę jedno za drugim, przez resztę roku czekam, kiedy będę mogła je zrobić. Oczywiście truskawki można zastąpić innymi owocami. Ale po co? :)

Składniki:
* 6 jaj
* 1,5 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* truskawki
* cukier puder

Włączyć piekarnik (160 st. C, jeśli słabszy - 180 st. C). Robotem ubić jajka z cukrem, potem dodać mąkę z proszkiem i olej. W miedzyczasie umyć truskawki, pozbawić je szypułek, większe przekroić na pół. Masę wylać do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy. Jest dosyć gęsta, więc można pomóc sobie łopatką. Podczas pieczenia ciasto zwiększy objętość dwukrotnie. Na wierzch ułożyć truskawki (można je lekko powciskać, nie opadną).  Piec ok. 45 minut, aż ciasto będzie złote. Posypać cukrem pudrem.