środa, 16 listopada 2011

Pomidorowa z orzo


A co to jest orzo? To makaron, który wygląda jak ryż lub, jak wolą Włosi, jęczmień. Do kupienia w większości delikatesów.

Składniki:
* 3 średniej wielkości pomidory
* 1 duża marchewka
* 1 por
* kawałek selera
* 1,5 szklanki bulionu jarzynowego
* 1 łyżka przecieru pomirodowego
* sól, pieprz, cukier, cynamon
* 1 łyżka oleju
* szklanka orzo

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, przesmażyć. Wlać bulion, gotować do miękkości jarzyn. Dodać pomidory, sól, pieprz do smaku, szczyptę cukru, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy. Gotować jeszcze przez kwadrans. W tym czasie osobno, w osolonej wodzie, ugotować orzo (wg zaleceń na opakowaniu), przepłukać zimną wodą, podawać razem z zupą.

Leczo



Składniki:
* 3 kolorowe papryki
* 2 duże pomidory
* 1 duża cebula
* 50 dag kiełbasy wędzonej (wiejska, weselna, swojska)
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz

Warzywa umyć. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Podsmażyć krótko. Dodać paprykę, przesmażyć chwilkę, dodać pomidory, sól, pieprz. Podlać wodą (ok. pół szklanki, pomidory puszczą sok). Dusić, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać przecier pomidorowy. Podawać z pieczywem.

Krem z kalarepki



Składniki:
* 2 średniej wielkości kalarepki
* 3 duże ziemniaki
* 1 por
* koperek
* śmietana
* sól, pieprz
* bulion warzywny

Warzywa obrać, porkroić w kostkę. Ugotować w bulione do miękkości. Zmiksować, doprawić, dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany, wymieszać. Podawać z koperkiem i śmietanowymi kleksami.