sobota, 4 kwietnia 2009

Frittata z ziemniakami



Dla lubiących omlety. Dla lubiących zapiekanki. Dla lubiących szybkie, proste i efektowne dania. Składnik konieczny: jajka. Dodatki: dowolne. Można z warzywami, można z mięsem, można z serem lub ze wszystkim na raz.


Składniki:
2 jajka
2 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
pół papryki
pół cebuli
łyżka śmietany
ser feta
szczypiorek

Na patelni podsmażyć cebulę na łyżce oleju, dodać paprykę pokrojoną w kostkę (w wersji bogatszej: to jest ten moment, gdy na patelni powinny znaleźć się także inne warzywa). Przesmażamy przez chwilę, żeby papryka troszkę zmiękła. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy łyżkę śmietany, pieprz i sól. Warzywa rozkładamy równomiernie na całej patelni i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Posypujemy pokruszoną fetą. Teraz już nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Co jakiś czas podważamy brzeg i przechylamy patelnię, by jeszcze nieścięta masa jajeczna spłynęła pod spód (frittatę można smażyć tylko z jednej strony jak omlet, ale można z obu - przewrócić na drugą stronę, używając talerza). Usmażoną zsunąć na talerz, składając na pół. Posypać szczypiorkiem.

2 komentarze: