niedziela, 16 sierpnia 2009

Krem z cukinii


Sezon cukiniowy w pełni, więc trudno się oprzeć zrobieniu najprostszej i najsmaczniejszej zupy lata.

Składniki:
2 cukinie
2 marchewki
1 por
olej
kostka rosołowa
sól, pieprz, liść laurowy
serek topiony śmietankowy
koperek

Warzywa umyć. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki, pora w plasterki, z obranej cukinii usunąć nasiona, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pora i marchewkę, przesmażyć. Gdy por się zeszkli, wsypać cukinię, zalać wodą - tylko tyle, by przykryła warzywa. Dodać kostkę rosołową i liść laurowy, gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zestawić z ognia, wyjąć listek, wrzucić serek topiony, zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypany posiekanym koperkiem z grzankami.