niedziela, 7 czerwca 2009

Ciasto z truskawkami



Ciasto z owocami, którego przygotowanie trwa 10 minut. Zawsze się udaje. Puchate i słodkie. W sezone na truskawki piekę jedno za drugim, przez resztę roku czekam, kiedy będę mogła je zrobić. Oczywiście truskawki można zastąpić innymi owocami. Ale po co? :)

Składniki:
* 6 jaj
* 1,5 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* truskawki
* cukier puder

Włączyć piekarnik (160 st. C, jeśli słabszy - 180 st. C). Robotem ubić jajka z cukrem, potem dodać mąkę z proszkiem i olej. W miedzyczasie umyć truskawki, pozbawić je szypułek, większe przekroić na pół. Masę wylać do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy. Jest dosyć gęsta, więc można pomóc sobie łopatką. Podczas pieczenia ciasto zwiększy objętość dwukrotnie. Na wierzch ułożyć truskawki (można je lekko powciskać, nie opadną).  Piec ok. 45 minut, aż ciasto będzie złote. Posypać cukrem pudrem.

109 komentarzy:

  1. Tak, to jest jedno z tych najlepszych ciast! Pyszne, puchate i szybkie :). Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest bardzo smaczne i szybkie

      Usuń
  2. Pyszności! Baardzo lubię takie proste w przygotowaniu i pyszne ciasta :) Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przepyszne, przepis świetny i zajmuje tak mało czasu. Yummy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbowałam niedawno (dodałam rozmrożonych truskawek) i było pyszne ! i tu jeszcze trzeba dodać że było to właściwie pierwsze w pełni samodzielnie wykonane przeze mnie ciasto :) a wyszło super, wyrośnięte, pachnące :). Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne szybkie ciasto, dodałam brzoskwinie z puszki polałam czekolada. rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Jednak w tej temperaturze po 45 min. ciasto było surowe. Piekę już 1h i 20 minut i dopiero zaczyna nabierać kolorów. Jka to możliwe, że Wam wychodziło ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Totalnie sie z Toba zgadzam, pieke juz ponad godzine i ciasto w srodku jest jeszcze miekkie... jak sprawdzilam po 45 minutach ciato bylo super surowe. tez sie dziwilam ze innym wyszlo. moze to kwestia wiekszej blaszki?

      Usuń
    2. Moze wlozyliscie ciasto do nienagrzanego piekarnika?
      Moje wyszlo super ,tyle ze dodałam nieco mniej maki,tak 2,5 szklanki.

      Usuń
  8. moje tez siedzi w piekarniku strasznie dlugo... dziwilam sie bo na ogol pieke ciasta w 180, no ale sprobowalam i przy brzegach po 1.5 godz gotowe, a srodek surowy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież napisane jest w 180 stopniach. czytać ze zrozumieniem proszę.

      Usuń
  9. Mniaam! Szybciutko, prosto i przede wszystkim przepysznie!!! Polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jaką wielkość formy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  11. hmm.. u mnie też już dochodzi do 1,5 i nadal nie doszło..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też się skusiłam i po godzinie środek dalej surowy.
    Będzie zakalec?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto mmm.. PYCHOTA!! Dziś je upiekłam i wyszło SUPER, ale rzeczywiście czas pieczenia troszkę wydłużyłam tzn. ciasto piekło się nieco ponad godzinkę,i znikło również w ciągu godziny hehe :D Dzisiaj zrobię je znowu ale tym razem w większej ilości hihi :D Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam i potwierdzam super szybkie wykonaniu i smaczne!!!Zresztą napisałam o tym u siebie
    http://alicja11.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. a jaka ma być forma do pieczenia - duża prostokątna czy tortownica? Z góry dziękuję za odpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
  16. Bo to ciasto należy piec w wyższej temperaturze tzn. 180 st C

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepsza forma to tortownica :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja będe dzisiaj piekła na pewno od razu je spróbuję :)

      Usuń
  18. Jak to możliwe, że je tak długo pieczecie? Może za krótko nagrzewacie piekarniki, ja dobrze rozgrzałam, ustawiłam zegar na 45 minut, ale po 30 sprawdziłam, że jest ok i go wyłączyłam, ale na wszelki wypadek zostawiłam jeszcze go 20 minut w środku, żeby "doszedł" do siebie. Wyszedł super ;) Swietny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ciasto siedzi w piekarniku już ponad godzinę i środek nadal surowy... :( Podejrzewam, że należy użyć dużej formy - jak nie będzie wysokie to się pewnie upiecze...
    Szkoda, że w przepisie brak wymiarów formy do pieczenia...
    Cóż... dziś obejdę się smakiem...

    OdpowiedzUsuń
  20. ciasto super naprawdę bardzo łatwe i tanie

    OdpowiedzUsuń
  21. pieczenie takiego ciasta rózni się od piekarnika gazowy czy elektryczny

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne ciasto! :) Piekłam je przez 60 minut w formie okrągłej o średnicy 27 cm, w piekarniku gazowym.
    Pozdrawiam serdecznie, A.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja właśnie upiekłam, wyszło rewelacyjnie pyszne,ale piekłam w temp.180 stopni w termoobiegu 45min.polecam - bardzo łatwe do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  24. pyszne pyszne pyszne

    OdpowiedzUsuń
  25. Piekłam 45 min w 180 stopniach i wyszło super. Tylko cukru za dużo jak dla mnie. Piekłam w dużej blaszce 35/25 i jest dość wysokie. Przepis super polecam

    OdpowiedzUsuń
  26. :) Wszystko okey, tyle, ze przepisy tworzy się raczej dla laikow, a nie każdy musi wiedzieć, że ubić jajka z cukrem znaczy najpierw białka na sztywno, potem cukier, a potem żółtka. Polecam troszkę poprawić przepis, bo wiele osób robiacych cos po raz pierwszy może zostać zmylonych :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Najpierw kilka słów odnośnie komentarzu powyżej...nie trzeba zmieniać nic w przepisie , bo jasno określone jest ,że jajka z cukrem należy ubić robotem więc wszystko razem miksujemy po prostu więc nic precyzować nie trzeba :) zrobiłam to pyszne ciasto i wyszło naprawdę super, puszyste, odpowiednio słodkie i z wyglądu tak samo apetyczne jak na ilustracji :) naprawdę POLECAM , bardzo szybko się to robi a radości z jedzenia nie ma końca ;):)

    OdpowiedzUsuń
  28. ale brednie z tym pieczeniem , 50 min to max , temperatura pieczenia podana w tym przepisie jest odpowiednia , jednak trzeba czytać ze zrozumieniem i piekarnik musi być nagrzany

    OdpowiedzUsuń
  29. Również polecam przepis,co do łączenia składników to ja akurat nie oddzielałam białek od żółtek wszystko razem miksowałam i wszystko wyszło super:), ciasto piekłam w dużej blaszce i tak jak pisało w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  30. OKROPNE!!! CIASTO TAK GĘSTE, ŻE NIE IDZIE ROZŁOŻYĆ NA BLASZE. PIEKŁAM 1,5H I WYSZEDŁ ZAKALEC. MOJE NAJGORSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiesz to nie bierz sie za pieczenie a nie piszesz ze nie polecasz. absurd

      Usuń
    2. To jakaś bzdura, masz dwie lewe ręce. Piekę cały czas, z różnymi owocami. Najlepsze jest z truskawkami ale i ze śliwkami i z wiśniami super....

      Usuń
    3. Pani podająca przepis wyraznie napisała, że ciasto będzie gęste! trzeba dokładnie czytać. To się nazywa CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM

      Usuń
  31. ja upiekalam i mi wyszlo, bylo tak pyszne ze na drugi dzien juz go zabraklo:-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Moje właśnie się piecze i bardzo urosło wygląda przepysznie ;) już nie moge się doczekac kiedy będę mogła spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Placu pyszny. Palce lizać...

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja właśnie włożyłam do piekarnika...i czekam:(

    OdpowiedzUsuń
  35. a ja idę po produkty i zaczynam działać :)

    OdpowiedzUsuń
  36. właśnie zrobiłam te ciasto , no i wyszło:)ja piekłam w prodziżu ok godz bo dałam dużo truskawek i bałam się , że będzie zakalec ale wyszło ok. Także przepis polecam

    OdpowiedzUsuń
  37. 50 minut piekłam w temperaturze 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem,wyszło idealne :)
    Super przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  38. W wiśniami również wychodzi pyszne,bardziej mokre.

    OdpowiedzUsuń
  39. Jestem w szoku że się udało bo:
    -Jajka ubite w blenderze bo miksera brak
    -cukier biały się skończył więc brązowy użyto
    -za dużo proszku tak jakoś się sypneło mąki z reszta też
    -agrest zamiast truskawek

    40min 180C i elektryczny piekarnik:)a ciasto 3-krotnie zwiększyło objętość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki z tego moral???Ze jak ktos ma reke do pieczenia to mu zawsze wyjdzie...chyba twojego przepisu tez sproboja ;)

      Usuń
  40. uwielbiam ciasta ale nigdy jakoś mi nie wychodziły z tym jednak nie miałam kłopotu.Chciałabym podkreślić,ze jest pyszne i proste do zrobienia.Dziękuje za ten przepis już kilka razy robiłam i zawsze się udaje>pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Ciasto bardzo fajne, szukałam właśnie takiego prostego przepisu, jednak 45 min. dla kuchenki gazowej to stanowczo za mało, piecze się już 1,5h i środek jest cały czas surowy,pewnie spód będzie spalony no ale przecież surowego nie zjem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupelnie sie Toba zgadzam w 100%, ja mam gazowy piekarnik i ciasto bylo surowe po 45 minutach.

      Usuń
  42. Właśnie upiekłam :):) Poprostu palce lizać:):):) Polecam szybkie do zrobienia i rewelacyjnie smakuje:):)

    OdpowiedzUsuń
  43. Potwierdzam, przepis prosty a ciasto bardzo smaczne. Zdradze moze tylko jakie wprowadzilam ulepszenia bo po nich wygladalo pieknie a zjedzone zostalo przez rodzinke tego samego dnia ( cala wielka blacha). Poniewaz akurat gotowalam niunkom budyn przed polozeniem truskawek nanioslam na ciasto ciapki budyniu. Potem truskawki, pianka z bialek ( akurat zostaly po robieniu budyniu) i na koniec kruszonka. Ta akurat robie w wiekszych ilosciach i zamrazam wiec gdy cos pieke mam gotowa;)
    Co sie tych temp to w moim elektrycznym pieklam w 180 a po 20 min zmniejszylam na 170. W gazowym pieklabym odpoeiednio w 200 i 190. Temperatura jest wazniejsza niz czas. U mnie ciasto wyroslo jak chleb az sie obawialam czy nie wyskoczy z duzej blachy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. pyszne ,moj maz jest mistrzem w jego robieniu, poleecam:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciasto szybciutko się przygotowuje.Oprócz owoców ( ja dałam truskawki i brzoskwinie ) kapnęłam gdzieniegdzie dżemem truskawkowym. Palce lizać! Piekłam w 160 st. i wyrosło idealnie :-) Dziękuję za tak łatwy, prosty, szybki przepis. Do tego ciasto naprawdę smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. Miałam spory zapas świeżych truskawek i przypadkowo natrafiłam na ten przepis (szukałam prostego ciasta ;)) i zrobiłam wszystko jak w opisie (z wyj. temp - dałam 180 st i zamiast cukru pudru posypałam wcześniej kruszonką). Ciasto wyszło przepyszne. Trochę jak na mój gust za słodkie, ale to przez kruszonkę :) Super. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  47. Piekłam około godziny bo było miejscami blade. Wyłączyłam bo patyczek którym nakłuwałam był już suchy. Smak sprawdzę. Ale w wykonaniu faktycznie rewelacyjnie proste. Dziękuję za przepis. Jeśli będzie smaczne wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Nie lubię za długo ślęczeć w kuchni. Ewka

    OdpowiedzUsuń
  48. Właśnie spróbowałam mojego ciasta piekłam według przepisu urosło pięknie ale w środku jakieś takie suche :(

    OdpowiedzUsuń
  49. Wlasnie pieke :) Zobaczymy co wyjdzie :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  50. Wlasnie skosztowalam kawalek tego ciasta, troche suche wyszlo, poniewaz musialam czekac 1h 15min, zeby srodek sie dopiekl i na bokach zaczelo sie przypalac. Uzywalam piecyka gazowego wczesniej nagrzanego i nastawionego na 170 stopni, ktore pozniej zwiekszylam do 180. Jak bede nastepnym razem robila uzyje blaszki kwadratowej, bo przy okraglej poszlo w gore, ale sie nie chcialo dopiec. Dzieki za przepis! Karolina

    OdpowiedzUsuń
  51. Wszystko super wyszło, tak jak w przepisie... Ale niestety truskawki pozostały na wierzchu, wewnątrz jest samo ciasto, nie tak jak na powyższym zdjęciu...
    Następnym razem wetknę je głebiej, a nie tylko ułożę na powierzchni ciasta... Sądziłam, iż 'zapadnę się' podczas pieczenia, gdy cisto będzie rosnąć...
    Szkoda... Ale i tak jest dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Temperatura i czas pieczenia jest podana do piekarnika z termo obiegiem czy do normalnego.

    OdpowiedzUsuń
  53. Dziękuję za wszystkie komentarze, odpowiadając na pytania:
    * truskawki nie spadną na spód, ciasto jest na tyle ciężkie, że je utrzyma, jeśli chcemy mieć owoce nie tylko na wierzchu, można je powtykać głębiej
    * piekę je w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu, grzałki góra-dół, taka temperatura i czas pieczenia w moim piekarniku zupełnie wystarczają, ważne, żeby ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, natomiast warto zawsze sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest kleiste (surowe) i potrzymać je chwilę dłużej, powinno mieć na wierzchu rumianą skórkę
    * surowe ciasto jest gęste i kleiste, ale nie powinno sprawiać problemu z wyłożeniem na blaszkę, można posłużyć się łopatką, żeby je równo rozsmarować
    * nie trzeba osobno ubijać piany z białek, prostota tego przepisu polega właśnie na tym, że jajka wbijamy całe, dodajemy pozostałe produkty i ucieramy na gładką masę
    * owoce inne niż truskawki sprawdzają się znakomicie, polecam szczególnie te bardziej soczyste, dla mnie najlepsze jednak pozostają truskawki.. :)
    * ciasto jest słodkie, jeśli ktoś nie przepada, można zmniejszyć ilość cukru
    * kształt formy dowolny - ja piekę je w okrągłej formie, tortownicy albo na blasze, to nie ma znaczenia, ciasto mocno rośnie, wystarczy, jak na dnie formy będzie ok. 3-4 centymetrowa warstwa, może być więcej, wtedy będzie wyższe
    Pozdrawiam i czekam na tegoroczne truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  54. Wlasnie upieklam,wyszlo super:)Zmniejszylam proporcje o 1 jajo,szklanke maki i pol szklanki cukru.Moj chlopak palaszuje je az mu sie uszy trzesom:))Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  55. Witam ,właśnie upiekłam ;) wyszło mega pyszne ;) już prawie całe zjedzone ;)POLECAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  56. Po raz pierwszy w życiu piekłam dziś ciasto - właśnie Twoje..i WYSZŁO SUPER! :) Temperatura odpowiednia dla piekarnika elektrycznego - po 45 minutach gotowe do jedzenia. Po prostu bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Dziś upiekłam i wyszło rewelacyjne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  58. Super przepis! Piekłam na dużej blaszce i bardzo wysokie wyrosło! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  59. Bardzo fajny, prosty przepis, taki na szybko. Ciasto pyszne. Dałam 1 szklankę cukru i 5 jajek bo więcej nie miałam :).
    Piekłam 50 min w 190 st C, mam gazowy piekarnik, zawsze muszę piec w wyższej temperaturze i chwilkę dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  60. wyszła mi okropna breja z ciasta. przy okazji spaliłam mixer przy miksowaniu tej kleistej masy.... Zobaczymy co z tego wyjdzie ale juz wiecej nie zrobie tego ciasta. Za dużo ofiar.

    OdpowiedzUsuń
  61. Fantastyczne ciasto!!!Piekłam w dużej formie w tem 180 stopni 50 minut i 10 jeszcze leżakowało w piekarniku i udało się wyśmienite!!! a i włożyłam do dobrze nagrzanego piekarnika.Piekarnik elektryczny.

    OdpowiedzUsuń
  62. wlaśnie dzis szukalam takiego przepisu -szybko tanio i pewnie - zrobiłam i ...pychotka :)
    polecam ciasto z tego przepisu !

    OdpowiedzUsuń
  63. Pyszne ciasto ;) Genialnie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  64. młasnie pieke zobacze jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  65. Nie polecam przepisu,ciasto pieklam w 180 stopniach 50min z termoobiegiem.Po wyjeciu w środku surowe,tylko brzegi dobre a gdy włozylam jeszcze na pół godz.to
    znowu jest za suche:(

    OdpowiedzUsuń
  66. idealne ciasto, mega proste w przygotowaniu, a ten smak..... XD niebo w gębie ;D

    OdpowiedzUsuń
  67. Zrobiłam i wyszło takie sobie, bo: siedziało w piekarniku elektrycznym 1,5 h (i to po włączeniu termoobiegu i podwyższeniu temperatury do 175 stopni). W efekcie trochę za bardzo wyschło. Być może trzeba albo zmniejszyć ilość składników, albo użyć większej blachy. Ja użyłam formy okrągłej 26 cm i ciasto wyrosło bardzo - nawet za bardzo, bo truskawki były tylko na wierzchu, mimo że je mocno wpychałam w ciasto.
    I zmniejszyłam ilość cukru do 1 szklanki - i tak było słodkie, ale to kwestia preferencji oczywiście.
    W przepisie brakuje też szczypty soli - dzięki której ciasto nie jest tak mdłe...
    Podsumowując: są zdecydowanie lepsze przepisy na ciasto z truskawkami niż ten powyższy.

    OdpowiedzUsuń
  68. robie juz kolejny raz wykorzystujac zamrozone truskawki zeszloroczne.Swietne na zachciewaajke!Szybkie i pyszne.Wszyscy w domu sie ciesza!Dzis zrobilam je w przerwie miedzy Barwami a Emką:))

    OdpowiedzUsuń
  69. Moje też świetnie wyszło nic dodać nic ująć .A jak komuś nie wyjdzie to po prostu nie nadaje się do pieczenia ciast.Już łatwiejszego nie ma chyba.Pycha polecam.

    OdpowiedzUsuń
  70. Bardzo pyszne ciasto, palce lizać. Robie ja zawsze swojej rodzinie,są w niebo wzięci.Zawsze się udaje.

    OdpowiedzUsuń
  71. Witam
    Ile truskawek dajecie do tego ciasta?
    Własnie zamierzam je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  72. Zamiast cukru pudru dodałam kruszonkę Piekłam 45 min. w tem. 180 C Placek wyszedł super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  73. Moje upiekło się w 40 minut,ale jest suche i twarde.Nie wiem co żle zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  74. ciacho pyszne , szybko się robi :) a dodam że jestem początkująca w robieniu ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  75. kocham to ciasto najbardziej lubię to ciasto ze wszystkich innych truskawkowych hmm... jakby je nazwać no może... rewelacja na piątkę z plusem albo i na szóstkę pozdrawiam tych, którym smakowało i tym, którzy je zrobią naprawdę polecam i życzę: SMACZNEGO ! :-D

    OdpowiedzUsuń
  76. czekam niecierpliwie czy mi wyjdzie ale tyle wspaniałych opinii że chyba będzie OK pa aniusia z TCZEWA

    OdpowiedzUsuń
  77. ciasto mi nie smakuje, wyszlo twarde a truskawki byly na samej gorze. po 45 minutach ciasto bylo nadal surowe, pieklam ponad godzine a potem wyrzucilam do kosza znaczna czesc ciasta. szkoda wielka. nie bede juz tego przepisu probowala. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje pierwsze też takie wyszło,proszę spróbować na większej blasze.
      Ja tak zrobiłam i teraz wychodzi za każdym razem. Pozdrawiam

      Usuń
  78. CIASTO PYSZNE!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  79. Ciacho wyszło super, w piekarniku siedziało dokładnie 45 minut w temp. 180 C. Ja dałam 5 jaj i 2 -3 łyżki mleka. Na wierzchu pod koniec pieczenia posypałam płatkami z migdałów. Ładnie wygląda i świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  80. Ciasto mniam mniam, super.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  81. Pyszne i bardzo proste - dla mnie największą zaletą jest niewielka liczba składników. Wychodzi spora blacha! U mnie w piekarniku z termoobiegiem na programie do pieczenia ciast wyszło w 160 stopniach około 50-55 minut. Zwykle piekę wszystko krócej niż w przepisie, ale tym razem po 40-45 minutach ciasto było jeszcze całkiem mokre w środku. Niezależnie od czasu wyszło super, miekkie i wcale nie za suche.
    Dziekuję za zamieszczenie tego przepisu :) myślę, że to ciasto trafi na stałe do naszego menu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  82. moje akurat w piekarniku ale synuś już nie może się doczekać, bo duzo pomagał, aż robot się zbuntował od gęstego ciasta, ale mam nadzieję że się uda bo w innym wypadku zapał dziecka do pomocy minie.Wiktorek informuje że ciasto gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  83. Robie to ciasto już 6 raz odkąd znalazłam ten przepis. Najbardziej smakuje mi z malinami. Moja rada dla tych którym wychodzi zakalec-rozłóżcie ciasto na większej blasze.
    Nie umiem piec, to jest jedno z dwóch ciast które mi wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  84. Uwielbiam to ciasto! Jest boskie :) I mi laikowi kulinarnemu wychodzi :)
    ale mam pytanie, czy próbował ktoś je zrobić np. z jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  85. Zrobiłam. pyszne. bardzo dużo wyrosło. Świetne tylko że Teraz dodam truskawki również na spodzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  86. dzisiaj piekłam to ciasto wyszło wspaniałe praktycznie już zjedzone piekłam w blaszce podłużnej dużej w piekarniku elektrycznym na 175c bez termoobiegu 45 minut

    OdpowiedzUsuń
  87. Ciasto dzis zrobiłam, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  88. Ciasto dzisiaj zrobiłam, po 45 minutach w środku było pływające :( więc piekłam dalej i wciąż to samo, aż wyciągnęłam je chyba po półtora godziny jak nie lepiej wściekła i zła !! :( PORAŻKA !

    OdpowiedzUsuń
  89. właśnie piekę ciasto i zobaczymy co wyjdzie napewno nie wyszlo mi az tak bardzo gęste jak niektórzy piszą spokojnie łyżką rozłożyłam na blaszce wydawało mi się że mało go na dużą blachę ale mówicie że mocno rośnie więc zobaczymy czekam na efekty mam nadzieję że się uda bo to na mężowe urodzinki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  90. no i upieczony po 50 minutach wygląda bosko mam nadzieje ze taki zostanie urósł w sam raz truskawki zrobiły ładny rysunek leciutko sie zarumienił nie wygląda na zakalec sprawdzalam wykałaczką ;)
    Jutro okaże się czy tak samo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  91. Ja również dzisiaj z samego rana upiekłam ciasteczko, które wygląda pysznie i mam nadzieję, że również pysznie smakuje. Już nie mogę się doczekać jak wystygnie:) Nie rozumię dlaczego poniektórym osobą prezepis nie pasuje i mają do niego zastrzeżenia. Ja jestem laikiem w pieczeni cias, a to wyszło mi idealnie. Mój czas pieczenia to również 45 min po uprzednim nagrzaniu piekarnika do 160`. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  92. surowe surowe i surowe piekę już godzina 10 i surowe pomocy co ja robile zle

    OdpowiedzUsuń
  93. Wszystko zależy od piekarnika. Mój jest dość mocny, wystarczy 160 st. C, ale jeśli jest słabszy, radzę podnieść temperaturę do 180 st. C i piec je trochę dłużej. Piekłam je także w prodiżu, temperatury nie podam, ale potrzebowało ponad godzinę. Ciasto powinno mieć złoty kolor i być suche w środku (sprawdzam patyczkiem).

    OdpowiedzUsuń
  94. A jakiej wielkości brytwanke .?

    OdpowiedzUsuń
  95. U mnie ładnie wyrosło ale jest w środku surowe piekarnik był nagrzany i tak się nie dopiekło drugi raz włożyłam do piekarnika.
    Zobaczymy!

    OdpowiedzUsuń