poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Kurczak z selerem



Szczerze mówiąc, to najprostszy i najlepszy sposób na kurczaka, jaki znam. A znam, oczywiście z maminego menu. Seler upieczony w takim towarzystwie traci nieco swój ostry "selerowaty" smak, łagodnieje. A kurczak przesiąka jego aromatem. Ja (jak mama) piekę udka lub nóżki, bo najbardziej lubię, ale można całego kurczaka.

Składniki:
udka kurczaka
duży korzeń selera
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
nać pietruszki

Kurczaka umyć, posolić (można użyć przyprawy w rodzaju vegety), popieprzyć i natrzeć papryką (ja pozbawiłam udka skóry ze względów kalorycznych, ale lepsze są z nią). Obsmażyć krótko na gorącym oleju na złoto. Przełożyć do rondla, z patelni zlać do rondla tłuszcz, w którym kurczak był obsmażany, obłożyć obranym ze skóry i pokrojonym w grube plastry selerem, położyć na wierzchu kilka gałązek natki pietruszki. Podlewać co jakiś czas niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż mięso i seler będą miękkie.

niedziela, 19 kwietnia 2009

Česnečka


Obok gulaszowej, česnečka (czyli zupa czosnkowa) to najczęściej serwowana polévka w czeskich restauracjach. Przed laty była to zupa biedoty i w niczym nie przypominała tej, którą dziś można zjeść w czeskich jadłodajniach. Przygotowywano ją z wody, czosnku i chleba. Teraz obowiązkowo ma w sobie mięso z kurczaka i żółty ser. Gdy usłyszałam o Dniu Czosnku, pomyślałam, że bez česnečki odbyć się on nie może.


Składniki:
2 udka kurczaka
włoszczyzna
6 sporych ząbków czosnku
majeranek, sól, pieprz
żółty ser

Udka i włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por) zalać wodą, dodać ponacinane w poprzek ząbki czosnku, ugotować bulion. Można użyć całego kurczaka lub innych dowolnych jego części, byle miały na sobie trochę mięsa. Warzywa wyjąć, zostawić tylko marchewki (posiekać drobno i włożyć z powrotem do wywaru). Udka pozbawić skóry i kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki i także przełożyć do garnka w bulionem. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, zagotować. Na talerzach posypać startym żółtym serem. Podawać w pieczywem.

sobota, 18 kwietnia 2009

Żur świąteczny


Nie biały barszcz, nie żurek śląski, ale żur. Na wielkanocne śniadanie. Smakujący wyjątkowo. Prosty, zabielany śmietaną, lekko czosnkowy, z jajkiem, kiełbasą i wiórkami chrzanu.
Składniki:
2 słoiki żurku domowego "Rolnik" po 340 g
3 małe kubki kwaśnej śmietany
3 duże ząbki czosnku
kiełbasa swojska
jaja ugotowane na twardo
chleb
korzeń chrzanu

Zagotować 4 litry wody (proporcje dla całej rodziny plus gości :). Żurek ze słoików rozcieńczyć gorącą wodą i wlać do garnka z wrzątkiem przez sitko. Mieszać. Śmietanę zahartować gorącym żurem i wlać ją do garnka. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, sól i pieprz. Zagotować. W głębokim talerzu na dnie ułożyć pokrojoną kiełbasę, jaja i chleb. Zestrugać chrzan. Zalać gorącym żurem.

wtorek, 14 kwietnia 2009

Sernik z brzoskwiniami


Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny

Ciasto zagnieść. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika. Resztę włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.


Masa serowa:
4 kostki serka śmietankowego (1 kg)
1 kostka masła
4 jaja
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
rodzynki/skórka pomarańczowa
puszka brzoskwiń

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja i budyń, a następnie po trochę ser. Wsypać bakalie. Masę serową wyłożyć na ciasto. Rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Ubitą pianę z pięciu białek z dodatkiem 1/2 szkalnki cukru wylać na wierzch, na to zetrzeć (na tarce jarzynowej, największe oczka) ciasto z zamrażalnika. Piec w temp. 160 st. C ok. 1 godziny.
Przepis mamy, wykonanie taty.

Skubaniec


To ciasto występuje też pod nazwą pleśniak. Jednak w mojej rodzinie od zawsze nazywane jest skubańcem, bo... to ciasto skubane. Najlepsze z kwaśnymi owocami jak śliwki lub rabarbar.

Składniki:
3,5 szklanki mąki
6 jaj
2 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
śliwki lub rabarbar (mogą być mrożone)
kakao

Mąkę zmieszać z proszkiem i pół szklanki cukru. Dodać żółtka i magarynę. Posiekać tłuszcz, wyrobić ciasto, podzielić na 3 części. Jedną z nich poskubać na blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) tak, by pokrywało spód. Drugą część wymieszać z kakao i również skubać na poprzednią warstwę. Ułożyć owoce. Do białek dodać 1,5 szklanki cukru, ubić na sztywno i wylać na owoce. Na to poskubać trzecią część ciasta. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 1 godz.

Przepis mamy, wykonanie taty.

niedziela, 5 kwietnia 2009

Pomidorowa z ryżem


Składniki:

puszka pomidorów
por
seler
marchewka
pietruszka (korzeń)
kostka rosołowa
śmietana
sól, pieprz, cukier
czosnek, bazylia
ryż

Zagotować wodę, rozpuścić kostkę rosołową, dodać pokrojone warzywa, gotować do miękkości. W tym czasie ugotować też torebkę ryżu (wg przepisu na opakowaniu). Do zupy dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Przyprawić, zabielić śmietaną, wsypać ugotowany ryż, zamieszać.

sobota, 4 kwietnia 2009

Frittata z ziemniakami



Dla lubiących omlety. Dla lubiących zapiekanki. Dla lubiących szybkie, proste i efektowne dania. Składnik konieczny: jajka. Dodatki: dowolne. Można z warzywami, można z mięsem, można z serem lub ze wszystkim na raz.


Składniki:
2 jajka
2 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
pół papryki
pół cebuli
łyżka śmietany
ser feta
szczypiorek

Na patelni podsmażyć cebulę na łyżce oleju, dodać paprykę pokrojoną w kostkę (w wersji bogatszej: to jest ten moment, gdy na patelni powinny znaleźć się także inne warzywa). Przesmażamy przez chwilę, żeby papryka troszkę zmiękła. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy łyżkę śmietany, pieprz i sól. Warzywa rozkładamy równomiernie na całej patelni i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Posypujemy pokruszoną fetą. Teraz już nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Co jakiś czas podważamy brzeg i przechylamy patelnię, by jeszcze nieścięta masa jajeczna spłynęła pod spód (frittatę można smażyć tylko z jednej strony jak omlet, ale można z obu - przewrócić na drugą stronę, używając talerza). Usmażoną zsunąć na talerz, składając na pół. Posypać szczypiorkiem.