środa, 16 listopada 2011

Pomidorowa z orzo


A co to jest orzo? To makaron, który wygląda jak ryż lub, jak wolą Włosi, jęczmień. Do kupienia w większości delikatesów.

Składniki:
* 3 średniej wielkości pomidory
* 1 duża marchewka
* 1 por
* kawałek selera
* 1,5 szklanki bulionu jarzynowego
* 1 łyżka przecieru pomirodowego
* sól, pieprz, cukier, cynamon
* 1 łyżka oleju
* szklanka orzo

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, przesmażyć. Wlać bulion, gotować do miękkości jarzyn. Dodać pomidory, sól, pieprz do smaku, szczyptę cukru, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy. Gotować jeszcze przez kwadrans. W tym czasie osobno, w osolonej wodzie, ugotować orzo (wg zaleceń na opakowaniu), przepłukać zimną wodą, podawać razem z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz