wtorek, 3 maja 2011

Babka cytrynowa








Składniki:
* 30 dag mąki pszennej
* 12 dag mąki ziemniaczanej
* 25 dag masła lub margaryny
* 20 dag cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 jaj
* 3 cytryny
* szczypta soli

Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Wbijać po jednym jajku, ucierając dalej. Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać mąki do masy jajecznej, ucierać aż będzie gładka. Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę dodać do ciasta, do soku dodać 2 łyżki cukru i odstawić w miseczce na później. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (silikonowej nie trzeba smarować), piec 60 min. w temp. 170 st. C. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i jeszcze gorącą nakłuć patyczkiem do szaszłyków lub cienkim drutem. Nasączyć sokiem cytrynowym z cukrem. Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z biblioteczki Poradnika Domowego

2 komentarze: