sobota, 31 lipca 2010

Muffiny jagodowe







Składniki:

suche:
* 2 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyzeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* cukier waniliowy

mokre:
* 1 szklanka mleka
* 2 jaja
* 1/3 szklanki oleju

oraz
* oczywiście jagody

W jednej misce wymieszać suche, w drugiej mokre, połączyć, mieszać aż będzie jednolita masa, dodać jagody, delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do muffinek (do wysokości 3/4), piec w temp. 200 st. C przez 25 minut. To najlepszy przepis na muffinki, jaki dotąd testowałam. Są idealne - wyrastają jak trzeba, nie są zbyt suche ani zbyt wilgotne. Polecam!
Przepis pochodzi stąd.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam jagodowe muffiny - jak każde owocowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo szukałem idealnego przepisu na muffiny jagodowe i oto są - zdecydowanie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne muffiny, chętnie się poczęstuję ....

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne tylko zamiast cukru waniliowego dodałem po prostu wanilię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z wanilią musiał być lepsze bo cukier waniliowy to tak naprawdę cukier WANILINOWY - jest to po prosty sztuczna wanilia, o wiele mniej aromatyczna i po prostu gorsza. Jeśli nie wierzycie to popatrzcie na rzekomo cukier waniliowy i sprawdźcie czy to dokładnie tak pisze ;) Sprawa ma się inaczej do tzw. cukru z prawdziwa wanilią. Ona zawiera wanilię, PRAWDZIWĄ :)

      Usuń