wtorek, 14 kwietnia 2009

Sernik z brzoskwiniami


Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny

Ciasto zagnieść. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika. Resztę włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.


Masa serowa:
4 kostki serka śmietankowego (1 kg)
1 kostka masła
4 jaja
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
rodzynki/skórka pomarańczowa
puszka brzoskwiń

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja i budyń, a następnie po trochę ser. Wsypać bakalie. Masę serową wyłożyć na ciasto. Rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Ubitą pianę z pięciu białek z dodatkiem 1/2 szkalnki cukru wylać na wierzch, na to zetrzeć (na tarce jarzynowej, największe oczka) ciasto z zamrażalnika. Piec w temp. 160 st. C ok. 1 godziny.
Przepis mamy, wykonanie taty.

4 komentarze:

  1. Też ostatnio piekłam i całkowicie zapomniałam wystawić na blogu :) Twój serniczek wygląda tak samo cudownie jak smakuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wygląda :) ja zawsze piekłam na święta właśnie sernik z brzoskwiniami, tylko w tym roku postanowiłam coś zmienić i zrobiłam wiśniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik zaliczam do moich ulubionych, nie tak dawno nawet piekłam. Twój wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Ja zamiast brzoskwiń użyłam wiśni z zalewy (ale pewnie mogą też z kompotu). Oto zdjęcie moje sernika wraz z przepisem
    przepis na sernik

    OdpowiedzUsuń