sobota, 28 lutego 2009

Ciasto włoskie


Najprostsza, ekspresowa wersja jabłecznika, który zawsze się udaje.

Składniki:
6 jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
rodzynki, cynamon

Jabłka (średniej wielkości) umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wsypać rodzynki, zasypać cukrem i odstawić na godzinę, aż jabłka puszczą sok. Do jabłek wbić jaja, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamon, wymieszać. Przełożyć do formy, piec 40 minut w 175 st. C.
Przepis mojej mamy

7 komentarzy:

  1. właśnie wczoraj dodałam bardzo podobne ciasto :)
    jest pyszne, prawda?
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście do jabłek można dodać jeszcze rodzynki, orzechy... Będzie jak keks tylko że wilgotny. To ciasto przypomina skubańca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam to ciasto ,to taka próba przedświateczna była i muszę przyznać że wyszło naprawdę smaczne, moja rodzinka się nim teraz zajada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Początkująca kucharka:)


    Czy mozna zrezygnowac z cynamonu i kolor ciemny bedzie zachowany?????

    OdpowiedzUsuń
  5. swietne!Dodalam orzechy wloskie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne :)
    Ja bez orzechów piekłam, ale z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń